До този извод стигнаха експертите в енергийния регулатор

 

"Разводът” с "Топлофикация” е възможен, но с благословията на съседите. До този извод стигнаха експертите в енергийния регулатор. 

 

Възможно решение се крие в новата наредба за топлоснабдяването, която беше приета наскоро, или поне така смята работна група към регулатора. Тази наредба позволява да плащаме фиксиран процент за сградна инсталация. 

 

И тук идва ролята на съседите - ако сте махнали радиаторите си, трябва да ги убедите, че не трябва да плащате за това, че тръбите минават през дома ви. Това обаче е доста трудна задача, защото в такъв случай разходът за енергията е за сметка на останалите съседи.

 

Според регулатора не е възможно да се отървем от таксата със заявление до "Топлофикация”, както се заговори напоследък. Причината е, че евродирективата, която го позволява, не е правилно привнесена в нашия закон. 

 

Възможност от регулатора виждат във варианта да изберем фиксиран процент сградна инсталация. Той се предлага от топлинния счетоводител, но трябва да се одобри от етажната собственост. С две трети съгласие съседите ни могат да решат да ни изключат от този разход, ако радиаторите ни са разкачени.

 

Дебатът за това възможно ли е да се отървем от таксата сградна инсталация продължава и по всичко личи ще бъде доста дълъг. Целта е да няма дискриминирани - както тези, които искат да се разведат с "Топлофикация”, така и останалите, които са преценили, че искат "да останат женени за нея".