Съмнителен пакет, забравен в самолет, вдигна на крак спец-частите и пожарната

 

Опасения за бомба в самолет вдигнаха на крак спец-частите и пожарната на Летище София. Съмнителен пакет беше открит в Еърбъс на турските авиолинии. В акцията се включиха и спецполицаи с кучета, които провериха машината.

 

Под една от седалките в турския самолет пътник намерил съмнителен пакет. Предположенията веднага наклонили везните към заплаха от терористичен акт. На Летище София обявиха аварийна тревога, а 150-местният Еърбъс беше изведен встрани от пистата, за да не застраши останалите машини.

 

На стоянката турският самолет беше проверен щателно от спецполицаи и кучета. Пакетът, който вся паника, се оказа забравени лични вещи.

 

Подобни ситуации се разиграват често по летищата. Затова службите по сигурността търсят общ език с технологиите в борбата срещу терористите.

 

„Трябва да се съмняваме във всеки и във всичко. Живеем в опасен свят и не знаем откъде може да дойде заплахата”, коментира директорът на отдел „Сигурност” на летище „Схипхол” в Амстердам.

 

Така той оправдава иновациите в борбата срещу потенциалните заплахи. Международният аеропорт обслужва над 50 милиона пътници годишно. Във всеки момент хиляди могат да станат жертва на атентат. От началото на септември на летището тестват ново поколение камери за наблюдение. Специален софтуер дебне за "съмнително" поведение на пътниците. Уредите реагират на резки движения, изоставен багаж или бързо разпръскване на група пътници.