Той сложи върху парите Кубрат Пулев и обсерваторията "Рожен"

 

Кубрат Пулев, обсерваторията "Рожен" и родните кукери на българските банкноти. Засега това е само една интересна идея за възраждането на българския лев. Автор на предложенията, е млад дизайнер от Силистра. 

 

Това, което предлага дизайнерът Методи Жейнов действително носи духа на бъдещето. Според него банкноти в обръщение изобилстват от исторически личности, а в неговите на преден план са нещата, с които българите сме познати по света. Подобен проект преди време набрал популярност в Норвегия, добавя дизайнерът.

 

Футуристичната версия на добре познатата двулевка е в духа на кукерските традиции - с характерните чанове и маски. Образът на петолевката е посветен на българския професор Иван Митев, открил шестия сърдечен тон.

 

Известното по цял свят българско розово масло и Долината на розите са тема в авангардната десетолевка. А нашата гордост - боксьорът Кубрат Пулев наднича от новата двайсетолевка.„Българската валута трябва да се използва за реклама на нашите постижения, традиции, обичаи”, смята Методи. 

 

Най-големите по номинал банкноти в серията на Методи Жейнов са посветени на българските постижения в науката. 50-левката свети с откритията на астрономическата обсерватория "Рожен", а стоте лева са признание към българските математици.