Националната статистика отчита спад в доходите и намаление в потреблението

Средно с 4.20 лв. за храна на ден са живели българите през последните три месеца. Националната статистика отчита спад в доходите и намаление в потреблението. Най-много хората са спестявали от храната.


По-малко пари - по-малко храна – основното лишение на българските семейства отчита и статистиката. В живота на Петя Салкина от Враца, която отглежда сама близнаци в 12-и клас, изчисленията са на магия.


„С 340 лева – сметки ли да си плащаш, да си позволяваш на децата ли, дрехи, храна... На запад сираците са толкова облагодетелствани, а тук получават най-малките пенсии. Не да получаваме ниски заплати, пък европейски стандарт – няма как да стане”, категорична е Петя Салкина, старши сервитьор.


Заплатите намаляват, защото не расте икономиката, обясняват от бизнеса.


„Работната заплата не може винаги да е във възходящ темп. Tова са възможностите при тези приходи работодателите да отделят за разходи за труд”, обяснява зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.


„Прекалено голям делът на външни източници – нашите деца, които пращат по някой и друг лев. Тук празнуваме 25 години свобода – ето я свободата как изглежда”, заяви вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.


Свободата, изчислена от статистиката: събираме доходите на всички – работещи, безработни, пенсионери и деца и ги делим всички. Получаваме среден доход 398 лева на човек. С тях той трябва да плати около 126 лева за храна. Следват сметките,  транспортът и здравето. После са дължимите данъци, вноската по евентуален заем и парите за почивка. Накрая, ако добре си е направил сметката, дори ще му останат 16 лева!


С тези продукти за общо 3 лева, според националната статистика, сме изразходвали над 70 на сто от дневните си разходи за храна.


„Българинът продължава да разчита на самопроизведена храна. Това трябва да е обяснението – защо при тези 4 лева все още сме живи”, добави вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.


Според синдикатите, българите живеят чудовищно бедно. Оптимистите са от бизнеса – с вярата, че догодина, с повече европари и по-малко бюрокрация, доходите може и да живнат.


Повече по темата гледайте във видеото.