Хиляди българи ще бъдат засегнати от новите правила

 

Предстои най-мащабната промяна на имиграционната система на САЩ от десетилетия. Американският президент Барак Обама обаче я прави сам, заобикаляйки Конгреса. Той обяви, че ще спре депортациите на близо 5 милиона души, сред които десетки хиляди българи, живеещи в Америка без статут и документи.
          

"Ще използваме ресурсите на системата срещу истинските заплахи за нашата сигурност. Срещу престъпници, а не обикновените семейства. Срещу бандити, а не деца. Срещу гангстери, а не майки, които се опитват да изхранят децата си", заяви Обама.

 

Останалите хора без статут в страната няма да бъдат приоритет за имиграционните власти. Според изчисления в Америка живеят повече от 11 милиона души без документи. Преди две години Обама издаде подобен указ, с който спря депортациите на децата, доведени без тяхна воля. 

 

Барак Обама ще се фокусира върху облекчаването на зелени карти за висококвалифицирани работници, които понякога чакат десетилетие.

 

"Ще бъде по-лесно и по-бързо квалифицираните имигранти, хората с образование и предприемачите, да останат в страната и да допринасят за икономиката. Това беше предложено и от редица видни бизнесмени", обясни Обама.

 

Републиканците поставят под въпрос дали действията на президента не превишават правомощията му. Тяхното въвеждане ще бъде първият им голям сблъсък, когато поемат контрола над Конгреса през януари, което кара мнозина да са песимисти.

 

Обявените от Барак Обама действия всъщност не променят закона, а само начина му на прилагане. С други думи – отложените депортации ще важат за 3 година, а след това в Белия дом може да има друг президент, който да ги отмени, особено ако е републиканец. Но всички се надяват, че това действие на Обама ще е катализатор за истинска имиграционна реформа.

 

Репортер: Ясен Дараков