Американският град Фъргюсън е пред гражданска война

 

Масови безредици, мародерства и хаос. Американският град Фъргюсън, щата Мисури, е пред гражданска война, а в много от щатите имаше протести, след решението да не бъдат повдигани обвинения на полицай, застрелял чернокож тийнейджър. 

 

Смъртта на момчето през август предизвика протести, продължили седмици наред. Но случилото се преди три месеца е нищо, в сравнение с насилието, обхванало градчето през изминалата нощ.

Още по темата

 

Решението на Голямото жури - специален съдебен орган в САЩ, да не повдигне обвинения срещу полицая Дерън Уилсън извади хиляди протестиращи по улиците не само във Фъргюсън, но и в Чикаго, Ню Йорк, Бостън и на много други места.

 

Повечето от тях с мотива, че животът на чернокожите не е ценен еднакво с живота на белите. Но някои протестиращи превърнаха градчето Фъргюсън в бойно поле и буквално го унищожиха за няколко часа снощи.

 

Разярени протестиращи запалиха полицейски коли и сгради във Фъргюсън. Те хвърляха камъни, стреляха във въздуха и разбиваха магазини през цялата нощ. Пламъци унищожиха склад за авточасти.

 

Сред ограбените е и магазинът, откъдето властите твърдят, че Майкъл Браун е откраднал цигари, преди да бъде застрелян от полицая Дарен Уилсън.

 

След изчерпателно разследване и двудневно обсъждане, Голямото жури реши, че няма причина полицай Уилсън да бъде съден по нито едно от петте възможни обвинения.

 

Нови снимки и доказателства, които съдът пусна снощи показват полицая Дарен Уилсън е със синини, получени от ударите на Майкъл Браун. Всички свидетели описват сблъсък между двамата, но показанията им за самата престрелка се разминават. Повечето обаче казват, че Браун първи тръгнал към полицая.

 

Властите казват,че няма да толерират престъпления и мародерства, които белязаха изминалата нощ.