Наша отговорност е да влияем върху просперитета на хората, каза Нина Владимирова

Нина Владимирова е мениджър по правните въпроси и корпоративните връзки в Загорка.

 

- Г-жо Владимирова, ЗАГОРКА е единствената пивоварна компания у нас, която е носител на почетния приз Зелена България на МОСВ. Какво за вас е това отличие?

- За нашата компания тази награда е важно признание, защото в ЗАГОРКА вярваме, че трябва да правим бизнес устойчиво и да продължаваме да бъдем пивовар, на който зеленият начин на мислене и опазването на околната среда са част от ДНК –то ни и водят във всичко, което правим всеки ден. Тази награда е признание от най-висока инстанция за усилията ни дотук, дава ни допълнителна увереност, че се движим в правилната посока, водени от една основна цел – да създаваме по-добър свят. Да сме носители на подобно отличие ни прави определено още по-амбицирани да продължим да посрещаме очакванията на обществото и да пазим природата, която ни дава ресурсите, от които бирата се прави и днес, както преди хиляди години – чиста вода, хмел и ечемик.

 

- Какво се случва с тазгодишния победител в Загорка Зелен Фонд 2014? Как върви реализацията на проекта?

- В момента сме на етап по изготвяне и придвижване на съответната документация, която се отнася за строителството на Пасивната класна стая на територията на гр. Казанлък. Успоредно с това провеждаме и координация със Сдружението, което разработи проекта, с община Казанлък, както и с всички останали страни, които трябва да бъдат ангажирани с реализирането на зелената сграда от такъв тип.
Всъщност това ще бъде първата пасивна класна стая, която ще се изгради в България. След като бъдат уточнени всички формалности по реализацията на проекта в реална среда, очакваме да пристъпим към строителство и да завършим проекта в рамките на първото тримесечие на следващата година.
Плановете ни са да реализираме сградата в училищен двор на територията на гр. Казанлък. Проектът сам по себе си успоредно с грижата към околната среда, е насочен най-вече към възпитаване на младото поколение със зелената идея за по-добър свят.

 

- Как местната общност на Казанлък прие резултатите, че пасивната класна стая ще бъде реализирана на територията на града?

- Ние се стремим да бъдем прозрачни и обективни в целия процес на организация и администриране на Загорка Зелен Фонд. Затова в рамките на м. октомври на сайта на ЗАГОРКА предоставихме възможност на хората с онлайн гласуване да определят населеното място за реализация на проекта от всички общини в област Стара Загора.
В крайна сметка вотът определи Пасивната класна стая да бъде изпълнена на територията на Казанлък, която беше класирана на първо място със 702 гласа. На втора и трета позиция бяха съответно Мъглиж и Стара Загора. Вярваме, че жителите на Казанлък са били изключително амбицирани да приемат реализацията на класната стая от ново поколение в града си, тъй като гласуването беше динамично до самия му край, а и Сдружението, което представи проекта е също от Казанлък. В резултат на срещите, които вече проведохме с местната власт, смятаме, че пасивната сграда се приема повече от положително.

 

- С какво тазгодишната инициатива беше по-различна?

- ЗАГОРКА е корпоративен гражданин, здраво свързан с местната общност, където развива бизнеса си вече повече от 110 години. Последователни сме в инвестирането на средства в рамките на инициативата ни за корпоративно дарителство Загорка Зелен Фонд, което е съсредоточено към Старозагорски регион. От 2011 г. насам провеждаме инициативата си под формата на публичен конкурс за реализиране на устойчиви зелени проекти в градска среда. През тази година разширихме обхвата на конкурса, като освен неправителствени организации, в него за първи път предоставихме възможност да участват и физически лица от цялата страна. Благодарение на това получихме технически решения, които бяха интересни за компетентното жури по време на оценяването.

 

- Колко са предоставените средства до момента по Загорка Зелен Фонд?

- За последните четири години, включително инвестициите за 2014 г., общо предоставените средства по Загорка Зелен Фонд ще надхвърлят 320 000 лв. Ако погледнем най-новата история на ЗАГОРКА, за последните 20 години, общо инвестициите са за над 600 000 лв. Вярваме, че когато тези суми се инвестират по правилния начин, в правилните проекти и с правилните експерти, ще допринасяме за създаването на един по-добър свят.

 

- Какво може да очакваме в Загорка Зелен Фонд 2015?

- Вярваме, че платформата ни Загорка Зелен Фонд работи успешно и затова ще я развиваме с всяка следваща година. През 2015 г. първо трябва да реализираме Пасивната класна стая в рамките на първото тримесечие на годината, а на пролет да обявим и началото на новото издание на дарителската ни платформа за следващата година, когато очакваме нови устойчиви зелени решения за населените места от Старозагорска област.

 

*Платена публикация