Искането за вот на недоверие беше внесено заради скандала за данъчната политика на Люксембург

 

Европейският парламент отхвърли с 461 гласа „против” вота на недоверие срещу новата европейска комисия на Жан Клод Юнкер . Той беше внесен заради разкритията за данъчната политика на Люксембург, където Юнкер беше министър-председател в продължение на 18 години.

 

Вотът на недоверие срещу комисията Юнкер беше внесен от групата на евроскептиците и от независими депутати. Резултатът от 461 гласа за Жан-Клод Юнкер показва повишена подкрепа, тъй като преди по-малко от месец комисията беше избрана с гласовете на 423-ма евродепутати. Минути преди гласуването, група народни представители вдигнаха червени плакати с призив за забрана на данъчните облекчения.  Наложи се намесата на председателя на Европарламента  Мартин Шулц, който напомни, че  съгласно правилата, не е разрешено да има знамена по банките.  

 

По време на дебата в своя защита, председателят на комисията обясни, че данъчните облекчения, предизвикали скандала, са давани в съответствие с националното законодателство на Люксембург. В още 22 държави от ЕС има такива облекчения и те привличат инвеститори, припомни Юнкер. И заподозря вносителите на вота в популизъм

 

„Гледайки подписите върху искането за вот на недоверие, започвам да се чудя за истинското му значение. Разбира се, че ще отговоря на въпросите, отправени към мен, но оставам с впечатлението, че намерението на авторите на вота не е това, което се предполага”, коментира днес Юнкер.  Правилникът на Европарламента  предвижда възможност за внасяне на повторен вот на недоверие, но евродепутати коментираха, че това би било несериозно.