Природозащитници твърдят, че предстои изграждането на 330 км писти

<p> 

 

 

 
Нови планове за Пирин отново сблъскаха природозащитници и инвеститори. Според едните новият план за управление на националния парк позволява строителството на още писти и лифтове. Според фирмата, която работи по плана, това са спекулации. 

 

В момента в ски зона Банско има около 75 километра ски писти и 20 километра лифтове. Природозащитници алармират, че новият план за управление на природния парк ще позволи изграждането на около 330 километра писти и около 113 километра лифтове.  

 

Не предвиждаме нито да се правят писти, нито да се изсичат гори. Ние сме анотирали проекти, които са съществуващи”, заяви ръководителят на екипа за новия план инж. Антоний Стефанов. Според Тома Балев обаче са включени  и проекти, които са спрени с административен акт на министъра на околната среда и водите заради липса на екологична оценка.

 

Ще приветствам ако станем зимен курорт с 300 километра писти”, заяви кметът на Банско Георги Икономов. Реално яснота за това какво и къде ще може да се строи ще има чак в края на годината. 

 

Националният парк "Пирин" се простира на 40 хиляди хектара земя. Концесионерът на ски зоната в Банско и кметовете на общините отдавна настояват за ски писти върху 10 процента от тази площ и втори кабинков лифт. Аргументът - стимулиране на туризма и защита на поминъка на хората.

 

Според действащия план за управление на парк "Пирин” законният дърводобив е само санитарна сеч, която възлиза на близо 80 хиляди кубика годишно. Според природозащитниците има опасност тази сума да скочи 28 пъти.