Цените на дрехи и обувки ще бъдат между 20 и 70 на сто по-ниски за „Черния петък”

 

Българите ще похарчат 350 милиона лева само за пътувания по празниците. Към харчовете за Коледа и Нова година ще се добавят и парите за храна и подаръци.

 

Попитахме 50 души как ще разпределят парите си през декември и ще им остане ли нещо за януари. Изчисленията ни показаха, че 16 на сто от парите, средно по 100 лева на човек, ще отидат за да си купим нещо от намаления. Най-подходящият ден е утре - като последен петък за ноември, по американски пример, много търговци са го обявили за Черен петък. Мрачен обаче ще е само за високите цени.

 

Черният петък е като Черния Петър - искаш да се отървеш, само че не от картите си, а от парите си. И за възможно най-малко да купиш повече. Въпреки че са склонни да си купят по-евтиното, хората се съмняват, че 50 на сто по-ниска цена, е реална. Затова пазаруват не само в черния петък.

 

Правилата: цената на стоката да не е променяна поне месец. А намалението да важи поне 1, но не повече от 30 дни. От началото на годината Комисията за защита на потребителите е хванала 50 търговци в нарушение. Глобите - от 500 до 3000 лв. „Най-честото е примерно на щандовете да е обявена една цена на промоция, на касата е на нормалната цена”, коментира Иван Бъчваров.

 

За изрядните търговци намаленията и доволните клиенти са добре дошли. Каквото и да похарчат за Черния петък или Бялата Коледа, хората най-трудно отговарят колко ще спестят за януари. 37 от 50-те попитани са смели и убедителни: нула лева. Въпреки това, един събра сили да се усмихне дори в графата "спестяване за януари".

 

Преди да дойде 2015-та и да я посрещнем с усмивка, макар и поохарчени, добрата новина е, че подаръци ще има! Нашето непредставително проучване показа, че макар да се лишават от пътувания или празничен куверт, над 90 процента от хората казват, че ще се зарадват някого, дори с нещо малко.