Тя призова Владислав Горанов и Ивайло Калфин да не бавят необходимите реформи

„Ако искаме да видим по-добър, по-социален бюджет, трябва да се направят тези реформи, които в годините са отлагани. И тези, които имат отношение към приходната и особено – към разходната част на бюджета, са реформи с предимство”, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгива при посещението си у нас.

 

Тя призова финансовият минитър Владислав Горанов и социалният министър Ивайло Калфин да не бавят необходимите реформи, които са се отложили заради политическата криза през последната година и половниа. Георгиева пожела на финансовия министър да е по-внимателен с разходите и припомни, че дефицитът у нас се е качил три пъти за една година – от 1,2 на 3,7%.


„Много трудно време за България, защото ние, година и половина загубихме в политическа криза. И никак не е лесно на правителството. Аз се надявам че всички ние знаем колко е важно да застанем до него. Ние в еврокомисията го оценяваме като правителство, което идва с ясна проевропейска насока, но най-вече с обещанието да стабилизира страната и да вдигне икономиката”, обяви още Кристалина Георгиева.


По думите й социалният и финансовият министър могат да срещнат позициите си в реализацията на някои реформи.


„Ако ние запушим дупките, течовете в Здравната каса, ще имаме повече пари за социално слабите. Също така ще пожелая и на двамата – те се срещат в тази точка – използвайте европейското финансиране, нито едно евро, нито едно левче не трябва ние да губим от европейските пари”, категорична бе Кристалина Георгиева.


Тя коментира и плана Юнкер, който е насочен към „събуждане на тези пари, които в момента спят в банката”.


„България пари във Фонда няма да слага, не се иска от нея да слага, ако реши, тя самата да създаде финансови инструменти, които да се свържат с функционирането на фонда, може да го направи, но засега от България се искат проекти. И проекти, които да размразят нашите пари в банките”, заяви още вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.