Резултатите от пробите очакваме в началото на седмицата

Зрителски сигнал до Нова отново изпрати здравните власти по следите на некачествени храни. Всичко това, след като наш зрител се оплака от неприятна находка - голямо парче кожа с четина в суджука, купен от магазина. Какво установи проверката при производителя?


За суджука с прическа ни алармира наш зрител: „Днес от известна търговска мрежа за хранителни продукти, купих приблизително килограм суров суджук. Още с влизането вкъщи котаракът ми го надуши и реших да го почерпя половин парче. Отрязвайки забелязах огромно парче свинска кожа с прическа. Това нещо щях да го сложа в устата си, ако не беше котката”.


Тръгнахме по следите на съмнителния колбас. А те ни отведоха в предприятието производител.


„Той е ситно смлян продукт. И за нас е много учудващо как може такова парче голямо да попадне, след като това нещо е мляно. Това ни навежда на мисълта, че може умишлено да е сложено. - Ваши конкуренти? - Възможно е”, твърди Димитър Димитров, технолог в предприятието.


Умишлено или не – остава само да гадаем. Проверка обаче може да установи годен ли е продуктът за консумация.


„Ще вземем от днешната партида, която се произвежда и ще си свършим работата”, обясни д-р Лорета Фичева от Агенцията по безопасност на храните.


Докато чакаме резултатите, отиваме да почерпим опит от хора с дългогодишен стаж в приготвянето на суджук – при това - от горнооряховската школа.


„Наличието на такива проблеми е 100% избегнато”, обяснява Иван Петров от предприятие за производство на горнооряховски суджук.


Обясняват ни, че в суджука място имат месото и подправките. Но в никакъв случай – четината.
„Не можем да кажем категорично как е попаднала четината в колбаса, може би при самия добив на месото не е било добре почистено от четината”, обяснява д-р Райна Иванова от Агенцията за безопасност на храните.


Резултатът от проверката – в предприятието няма нередности. Заради този случай обаче – властите препоръчват да се затегне контолът върху това, което се слага в продуктите.


„Предполагам, че е случайно попаднало това парче в храната, защото това предприятие няма други сигнали и жалби от потребители за този вид храна”, добавя д-р Райна Иванова от Агенцията за безопасност на храните.


Резултатите от пробите очакваме в началото на седмицата. А дотогава ни остава да бъдем внимателни и да гледаме какво слагаме в чините си.


Изпращайте и Вие Вашите сигнали на сайта NovaNews.bg в рубриката „Моята новина”.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Яна Николова и Кремена Недялкова