Българите обаче са подозрителни, когато плащат в интернет

След черния петък по света стотици хиляди бяха ужилени. Хакерски сайтове пуснаха в мрежата номера на откраднати кредитни карти и ПИН кодове. Достатъчно предпазливи ли сме в България?


За съжаление, когато застанем пред банкомата явно забравяме, че някой преди нас може да е заложил хитър капан. Днес направихме бърз експеримент като поставихме ето този предмет, който наподобява скиминг устройство, което снима ПИН кода. Дали сме бдителни пред очевадната опасност някой да се добере до нашите данни - ето какво показа експериментът.


Скимърите работят предпазливо, а техните устройства са добре прикрити в банкоматите. Обикновено са разположени в четеца на карти, в клавиатурата или над нея. За да прилапат парите от една карта, измамниците имат нужда от нейните електронни данни и от потребителския ПИН код. Данните се взимат от устройство, разположено в четеца.


„Така изглеждат най-елементарните устройства за прочитане на данните от кредитната карта. А ето и миникамера, с която се заснема ПИН кодът”, обяси Грегор Мазуркиевич, експерт в Европейския център за киберпрестъпления.


1,5 милиарда евро попадат в ръцете на скимърите всяка година. У нас измамниците успяват да се доберат до над 8 милиона лева годишно. Ние обаче не сме достатъчно бдителни. Доказва го бърз експеримент, който направихме с банкомат в центъра на София. Поставихме предмет, който наподобява явно и видимо скиминг устройство, за да проверим колко души ще го забележат.


За един час през банкомата преминаха 11 души. Никой не забеляза очебийната опасност. Проучванията показват, че българските потребители не отделят достатъчно внимание нито на продукта, нито на сигурността.


„По-голямата част от хората с кредитни карти заявяват, че имат такава, само защото банката им е предложила”, обясни финансовият анализатор Десислава Николова.


Подозрителни сме обаче, когато плащаме в интернет. Вероятно по тази причина 40% от притежателите на карти не плащат в мрежата от съображения за сигурност.


Винаги, когато работим с банкомат или пък с ПОС терминал в магазина, трябва да сме нащрек. Най-малкото ,което можем да направим, е да прикрием с ръка въвеждането на ПИН кода си. Защото измамниците никога не спят. Особено около празниците, когато всеки от нас развързва кесията.


Повече по темата гледайте във видеото.