Ежедневието на търговците през следващия месец ще бъде съпътствано с чести проверки

Некачествени стоки, опасни храни и крадци на банкови карти! Това са опасностите, които ни дебнат докато пазаруваме за празниците. Какво прави държавата, за да ни осигури безопасни продукти на пазара и какво да направим самите ние, за да се опазим от мошениците?


Кифла с пирон - много неприятна изненада, но това именно откриха инспекторите днес, какви други изненади могат да ни очакват по щандовете?


Топ 5 на нещата, които могат да ни се случат при голямото празнично пазаруване – проблеми с етикетите, изтекъл срок на годност, лоша хигиена, удари в грамажа или метална пластина в кифла – неща, за които често сигнализират наши зрители.


За закуска – кифла с крем. И с парченце метал. Съставка, която удиви дори инспекторите в Агенцията по храните. Експертите отидоха на гости у производителя, но не успяха да открият откъде е дошъл металът в закуската.  


„Може да е поставено от човек, например. - Умишлено? - Умишлен може, не е невъзможно това действие”, коментира едни от проверяващите инспектори.


И все пак – съставен е акт за нарушение, защото освен метал, следващия път някой може да намери в закуската си и пластмаса.


„Видяхме пластмасови детайли с така напукани повърхности, които евентуално в хода на употребата биха могли да доведат до някакъв риск. За нас това вече е почти ежедневие – да получаваме някоя баничка с камък, пирон или нещо подобно”, коментира още инспекторът от Агенцията по храните.


Затова и ежедневието на търговци през следващия месец ще бъде съпътствано с чести проверки.
Интересът на икономическото министерство пък се насочи към потенциално опасните играчки – такива с остри или дребни елементи, които лесно могат да бъдат глътнати от най-малките и дори – оцветители, които предизвикват алергия.

 

Ето и последния случай - става въпрос за пъзел килимче за деца до 3 години, произведено в Китай и закупено от малък магазин в провинцията. Установено е ,че съдържа опасни за здравето багрилни вещества, което е довело да алергична реакция при майката и пристъп на задушаване при детето.


След покупка на подаръци, Йонко и Петя са олекнали с 80 лева. И държат срещу парите си да получат качество.


„Попадали ли сте на такива? - До момента не, защото пазаруваме повече от специализирани магазини за играчки”, казва семейството.


Проблеми обаче можем да срещнем навсякъде. Експертите съветват – най-голямо внимание трябва да имаме, когато купуваме играчка, произведена в Китай.


Повече по темата гледайте във видеото.