Управляващи и опозиция у нас са на едно мнение, че големият губещ без „Южен поток”, сме всички ние

 

Русия спря проекта "Южен поток". Изненадващо страната обяви, че спира изграждането на газопровода, който трябваше да мине и през нашата страна.

 

„Русия, при тези условия не може да продължи реализацията на проекта. Моите български колеги винаги ми казваха, че ще направят всичко възможно, имено защото „Южен поток” съответства на националните им интереси. За съжаление, това не стана”, каза президентът Владимир Путин.

 

Още по темата

Последваха светкавични реакции от София и Брюксел. Управляващи и опозиция са на едно мнение, че без „Южен поток”, големият губещ сме всички ние. Затова трябват спешни мерки, убедени са и двете страни.

 

„Спирането на строителството, заобикалянето на България е акт с много тежки последици за поколения български граждани”, категоричен е председателят на БСП Михаил Миков. „Това ще бъде загуба и удар върху секторните инвестиции в България”, допълни министърът на икономиката Божидар Лукарски.

 

След редица телефонни разговори с Европа, но нито един с руснаците, ицепремиерът Томислав Дончев: "Ние нямаме намерение да стоим и да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ние мислим да действаме, но по правилния начин. Русия е от едната страна - от другата не стои България, стои Европа. Аз разчитам на адекватни, координирани действия между двете страни”. Същото мнение изрази и президентът Плевнелиев.

 

„За мен е повече от ясно, че отключването на преговорите е в Европа и Русия. И в желанието на Русия да се съобрази с европейското законодателство”, коментира държавния глава.

 

А темата за това кой е виновен не спря и днес. Според БСП, служебният кабинет умишлено бавел проекта. Сегашните управляващи обясниха това с наказателната процедура срещу страната ни. „Докато тази процедура не приключи, ние няма как да предприемане никакви действия в тази посока”, каза министърът на енергетиката Теменужда Петкова.

 

Други пък видяха в думите на Путин опит за извиване на ръце, за да може Европа най-после да реши да даде зелена светлина на проекта. Според Румен Овчаров, ако проектът не се случи, загубите за страната ни ще са много по-големи от тези 400 милиона евро годишно, които пресметна Владимир Путин.

 

И ако за бившия енергиен министър Румен Овчаров страната ни вече няма полезни ходове, то днешните управляващи са категорични - България е суверенна държава, въпреки упрека на Путин за прекомерна зависимост от Евросъюза.