Премиерът представи пред депутатите данните от проверката на документацията по проекта

 

Договор за проекта „Южен поток” не е подписан и няма завършен финансов план колко би струвал той на страната ни. Това стана ясно в парламента, където премиерът Бойко Борисов представи пред депутатите данните от проверката на документацията по „Южен поток”, която беше поръчал миналата седмица. По думите му проектът би бил добър за България, но ако спазва европейското законодателство.

 

От „Южен поток” България няма да спечели, установили експертите. Според изчисленията, до 2023 година БЕХ няма да има никаква печалба дори при 100% запълване на тръбата.

 

Продължавам да твърдя, че е хубаво „Южен поток” да мине през България, но косвените приходи от проекта ще са много повече от това, което ни се обещава. Това, което се говори, никак не отговаря на фактите. Ако има такъв проект за по 400 милиона на година, това вече е една прекрасна финансова обосновка да заложим веднага в договор, да започнем да ги смятаме до 2040 година. Тогава колегите от всички партии ще подкрепят подобен проект”, заяви Борисов пред депутатите. 

 

„Дори и да е 400 милиона, и 600 милиона печалбата, вие сега не можете да го подпишете. Това трябва да е ясно. Защо? Защото не знаете какъв ще е статутът на проекта „Южен поток”. Ако го подпишете, вие сте в нарушение на европейското законодателство”, заяви Драгомир Стойнев от БСП. 

 

От Патриотичния фронт поискаха премиерът да потърси отговорност от длъжностните лица, работили по проекта. Според Реформаторите от данните на експертите се разбирало единствено, че „Южен поток” е бил изначално планиран на загуба.

 

Утре вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова ще преговарят в Брюксел за това какво решение трябва да вземе България за проекта и с какво може Европа да ни съдейства.