Договор за проекта не е подписан, твърди премиерът Бойко Борисов

 

Договор за проекта „Южен поток” не е подписан и няма завършен финансов план колко би струвал той на страната ни. Това обяви пред депутатите премиерът Бойко Борисов при представянето на данните от проверката по договора за проекта. 

 

Според Борисов България подкрепя изграждането на проекта, но само при спазването на европейските правила. Проверката на експертите е показала, че от „Южен поток” България ще получава приходи, но няма да има печалба. Според изчисленията, до 2023 година БЕХ няма да може да си възвърне инвестицията дори при 100% запълване на тръбата.

 

 Ако има такъв проект за по 400 милиона на година, това вече е една прекрасна финансова обосновка да заложим веднага в договор, да започнем да ги смятаме до 2040 година. Тогава колегите от всички партии ще подкрепят подобен проект”, заяви Борисов пред депутатите. 

 

Дори и да е 400 милиона, и 600 милиона лева печалбата, вие сега не можете да го подпишете. Това трябва да е ясно. Защо? Защото не знаете какъв ще е статутът на проекта „Южен поток”. Ако го подпишете, вие сте в нарушение на европейското законодателство”, заяви Драгомир Стойнев от БСП. 

 

От Патриотичния фронт поискаха премиерът да потърси отговорност от длъжностните лица, работили по проекта. Според Реформаторите от данните на експертите се разбирало единствено, че „Южен поток” е бил изначално планиран на загуба. "Дори при 100 % запълване на тръбата, което е невъзможно, до 2023 година има 0 приходи, а след това има мижави приходи в БЕХ.  Категорична беше и позицията на Атака. "Целта се да се внуши на българските граждани, че този проект е неизгоден и трябва да бъде забравен", заяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Волен Сидеров. 

 

Утре вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова отиват в Брюксел, за да преговарят за позицията, която страната ни ще защитава по спорния енергиен проект. Междувременно Русия обяви, че няма да участва в тази среща.  „Газпром”  пък обяви, че вече е създадена компанията, която ще строи новия вариант на газопровода - до Турция. Тя ще се казва „Газпром – Руская” и ще използва инфраструктурата, която беше изградена за трасето на „Южен поток”.