За да си поръча кола човек има нужда само от смартфон и кредитна карта

 

Нов вид превоз съществува вече в София-  „Юбер”. Появата на услугата  в България обаче предизвика недоволството на таксиметровите фирми.

 

Ален сподели с екипа на Новините на Нова първото си пътуване с  кола на „Юбер”.  За да си поръча кола на него му бяха необходими само смартфон и кредитна карта. GPS системата на приложението го намери и му изпрати най-близката до него кола, пращайки му предварително снимка на шофьора, неговия профил и неговата рейтингова система.

 

В реално време Ален видя и как се движи колата и разбра кога точно тя ще пристигне при него. Километър с „Юбер” струва 40 стотинки, а с обикновено такси - средно 77. При „Юбер” обаче даваме и по 20 стотинки за всяка минута, прекарана в колата.

 

Не всички са въодушевени от новата услуга. „Може да се закачи всякаква кола, без никакви застраховки, без никаква компетентност и да извършва някакъв вид транспортна услуга, която обаче се конкурира с таксиметровата”, коментира Калин Кокошаров, собственик на компания, която има 1000 таксиметрови коли. Той настоява щом някой ще вози пътници, да подлежи на контрол.

 

Патрик Щуденер, директор „Развитие за Централна и Източна Европа”  твърди, че платформата не нарушава европейските правила.   „Важно е да не забравяме, че регулацията идва от миналото, докато иновацията гледа в бъдещето. Трудно е да приложим закони, писани през 70-те и 80-те върху технологиите, базирани върху интернет и смартфоните”, коментира той. Гроздан Караджов от  Комисия по транспорт в Народното събрание е на  мнение, че всички изисквания за останалите таксиметрови превози трябва да са валидни и за всеки нов играч, който влиза на нашия пазар.