Иинспекторите не смогват да вдигат нарушителите

 

Паркирането в София се оказва невъзможна мисия за много хора с увреждания.

 

Съдбата събира Нина и Живодар през 1987-ма година. Оттогава са неразделни като мъж и жена - и в доброто, и в лошото. Тя е актриса, а той е актьор. Тя не може да ходи от 2-годишна, а той ходи затруднено след прекаран детски паралич.  Всеки ден заедно те преодоляват стотици трудности. Не само с труднодостъпната градска среда, но и с намирането на място за паркиране. "Спирам на обикновено място, пускам есемес", разказа Живодар Жишев. 

 

Оказва се, че талончетата за хора с увреждания, които се поставят на предното табло на автомобила, не са гаранция, че човек има нужда от специалното място. „Аз бих казала, че ние злоупотребяваме с тези талончета, защото има хора, които си предоставят талончетата на близки и роднини”, коментира Нина Жишева.

 

Издадените сини талончета за хора с увреждания в столицата са 14 000. Едва за 900 от тях има места за паркиране в "синя" и "зелена зона". Едва с 10 паяка за цяла София инспекторите не смогват да вдигат нарушителите, спрели неправомерно. Оказва се, че контрольорите могат единствено да констатират нарушението.

 

Докато има пробойни в контрола, непочтените граждани ще продължават да правят каквото си поискат. Примери затова ни изпращате всеки ден в рубриката „Моята новина”. Тази година не веднъж в рубриката бяха публикувани снимки и на полицейски автомобили, спрели неправомерно на място за хора с увреждания. Екипът на Новините на Нова се натъкна и друг абсурд. Не само, че са малко местата, където могат да паркират хора с увреждания, но и на малкото свободни има кофи за боклук.