От МВР разказаха, че 9 месеца са разследвали дали има уредени мачове у нас

 

Задържаните вчера футболисти покрай скандала с черното тото вече са на свобода. Някои от тях дори проговориха за първи път пред Нова телевизия. Към момента обаче няма някой с повдигнато обвинение. 

 

Схемите с уредени мачове и черни залози владеят спорта в цяла Европа. Според независимата организация - "Sports Radar"  годишно, само в Европа, се уреждат над 300 футболни срещи. Зад цялата тази статистика се крие една гъвкава схема за огромни печалби. Хора с много пари се събират и решават да заложат на един футболен мач определена сума пари, букмейкър приема техния залог и им предлага конкретен  коефициент за печалба.  

 

Заинтересованите плащат конкретна сума, по-малка от евентуалната печалба, за да уредят мача. Печелят заложилите, печелят футболистите, съдиите и  всички, на които им е платено за уредения мач. Губят феновете, които очакват честна игра на терена, а получават режисиран театър, подчинен на парите. Така смята и най-колоритният футболен запалянко у нас, който смени рожденото си име с названието на своите кумири от Манчестър Юнайтед.

 

Аз съм, на 100 процента сигурен, че има черно тото и уредени мачове. Даже това е и една от причините да се откажа от българския футбол”, коментира той.  Мнението му се споделя и от други фенове на един от най-популярния спорт у нас.

 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни днес, че по сигнала за черно тото се работи вече 9 месеца. Обискирани са офиси в 6 града. Засега е ясно, че мачовете, за които има съмнения, са от родното първенство. Лазаров отказа да коментира заплахите срещу президента на футболния съюз Борислав Михайлов, който в момента е извън страната.

 

Междувременно криминалистите освободиха задържаните за скандала трима футболисти. Сред тях беше голмайсторът на "А" група и капитан на Локомотив Пловдив Мартин Камбуров и неговият брат. „Не мисля, че той или аз сме най-големите измамници или организатори на черно тото. Все пак там бяхме доста колеги”, коментира Камбуров.