Вече са прегледани 3100 асансьора и 80 въжени линии

Дни преди началото на зимния сезон в курортите започват масови провеки от няколко институции. Днес инспекторите прегледаха лифтовете и влековете в Пампорово.


На прицел са всички хотели, които вече очакват гости за новия сезон. Проверките са без предупреждение. Затова изненадахме управителя на един от големите комплекси в курорта.
„Малко ме изненадахте с проверката, но се радвам, че отговаряме на изискванията”, обясни на инспекторите Таня Калфова, управител на хотел.


Но не всички са толкова изрядни. Затова от Агенцията за безопасност на храните проверяват кухнята, помещенията за хранене и складовете за хранителни продукти, тъй като там най-често се откриват нередности.


Експертите от метрологичната агенция пък проверяват асансьора, а от Комисията за защита на потребителите търсят несъответствия в документите.


Обикновено нарушенията са за обещана, но неизпълнена услуга. Така инспекторите са проверили 7000 обекта и са вкарали в хазната над 650 000 лева от санкции.


„На интернет страницата на хотела пише, че има СПА център, но когато гостите предпочетат този хотел за сметка на други, се оказва, че СПА център няма или той не работи”, обяснява председател на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев.


Над 3000 са проверените хотелски асансьори, показва статистиката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Най-често се дезактивира задължителната автоматична защита, която може да предотврати инцидент.


„На практика, премахвайки тези защити, асансьорът става незащитен и опасен”, казва зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.


През последните 2 месеца са прегледани 80 въжени линии в цялата страна. Нито един от лифтовете у нас не е спрян по технически причини. Често обаче дневниците за експлоатация не са изрядни. А при някои случаи не се поддържат най-уязвимите елементи - въжетата и ролките, през които те минават.


„Нормално. Все пак те поемат най-голямата тежест. Но пък системите за защита са добри”, обяснява главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов.


Инспекторите симулираха аварийна ситуация при еднокилометровата въжена линия “Студенец”. Системата за сигурност се завейства на момента и спря съоръжението.


Повече по темата гледайте във видеото.