„Булгаргаз” няма пари и планира да използва сериозни количества от хранилището в Чирен

 

Страната ни посяга на газовите резерви. „Булгаргаз” няма пари и планира да използва сериозни количества от хранилището в Чирен.

 

Според доклад на енергийния регулатор запасите ще привършат до края на зимата. От газовата компания определиха допълнителния добив като рутинна дейност, която се налага заради повишената консумация през зимните месеци. 

 

Това обаче се случва на фона на обтегнатите отношения между Русия и Европа. 

 

Запасите в Чирен са гаранция за енергийната сигурност на страната ни в случай на газова криза, като тази през 2009 година. От енергийното министерство успокоиха, че към момента опасност за доставите на природен газ няма.  

 

Въпреки тежкото си финансово състояние „Булгаргаз” ще преведе на руската страна пари, достатъчни, за да се осигури синьото гориво за страната ни до края на годината.

 

Към настоящия момент няма опасност за доставките на природен газ за страната. Добивът на количества природен газ от газовото хранилище в „Чирен“ е нормално за зимния сезон, а от месец април започва нагнетяването на количества за следващия зимен сезон. Дневно от хранилището се добиват между 1 и 1,2 млн. м3, при максимална технологична възможност от 3,4 милиона кубични метра на ден. През последната седмица, от 8 до 15 декември 2014 г., от хранилището са добити около 8,2 млн. м3. Към днешна дата, 15 декември 2014 г., към 08:00 часа активният газ в хранилището е 411 млн. м3.