Някои хора имат възможност да обединят почивните си дни

 

Всеки десети българин ще е на работа по празниците. Можем да направим и по-точна сметка. Работещите у нас са малко над 3 милиона души. 900 хиляди от тях са в отраслите, които традиционно работят, за да могат другите да почиват. И ако приемем, че една трета от тези 900 хиляди действително ще работят по празниците, получаваме 300 хиляди българи, които ще жертват почивните си дни.

 

Практично погледнато най-добрата формула е да посрещнем Новата година с един дълъг отпуск. От 24 декември - чак до 4 януари. Точно така е направила Мила, която ще почива 12 дни.

 

Работата в сферата на администрацията позволява да се обединят почивните дни. Не така изглеждат нещата в други области. За да почиват едни - други трябва да прежалят спокойствието си. Най-вече заетите в обслужването.

 

Мартин и колегите му ще изхранват гладния за отпуск народ по празниците. Ще почиват само на Бъдни вечер и на Нова година. За тях успокоението е празнична надница. „Когато се работи на официални почивни дни, има допълнително заплащане по Кодекса на труда”, казва той.

 

Проблем с организацията на почивните дни нямат безработните, които по последни данни са около 370 хиляди души. Най-предвидливите от нас вече разпускат, тъй като са излезли в отпуск още в петък. Те са си спечелили 16 почивни дни, което си е половин месец. За тях, и за всички останали - Весели празници.