Няма пострадали сред шестимата българи на борда

 

Приключи спасителната операция на запалилия се между Албания и Италия ферибот. Всички пътници от „Норман Атлантик” вече са евакуирани.  Броят на жертвите расте. Според  италианската брегова охрана загиналите са седем, като все още има хора в неизвестност. 

 

Няма данни за пострадали сред шестимата българи на борда. Това са В. Доспатлиев, А. Асенов, Галин Хайтов, Красимир Естов, Р. Тодорова, С. Аргирова.

 

След 36 часа спасителна операция пътниците  са спасени. На борда на горелия ферибот останаха само 22 членния екипаж и капитанът за финален оглед. Пътниците на ферибота вече се евакуират с военен кораб към Италия. 

 

Преди да се запали фериботът пътуваше от Патра в Гърция към италианския град Анкона. Пожарът избухна недалеч от албанския бряг, но цялата спасителна операция се пое от Италия. Почти всички спасени вече са на италианска земя- в град Бриндизи, а още в Бари и Лече. 

 

Спасените българи са на италианския военен кораб „Сан Джорджи”, който се очаква да пристигне в Бриндизи тази вечер. Състоянието на всички спасени е добро. 

 

Все още има наши сънародници, които търсят връзка с роднините си. До тази вечер Наталия Георгиева все още не беше успяла да се свърже с баща си- Красимир Естов, който е сред пътниците на ферибота. 

 

"Повечето пострадали ще бъдат докарани в Бриндизи. Естествено се чувстват уплашени и шокирани. Но за радост повечето от тях се възстановяват бързо. Петима остават в болница, като най-сериозно е пострадал един от спасителите", съобщи Никола Прете
управител на провинция Бриндизи.

 

Причините за пожара на "Норман Атлантик" се изясняват, но се предполага, че пожарът е предизвикан от цистерна с олио. Корабът обаче е показал неизправност в аварийната система при проверка преди 10 дни и италианската прокуратура започна разследване. 

 

Репортер: Антоанета Николова