Семействата с до три деца ще платят с от 20 до 60 лв. по-малко данъци

 

От утре освен за празниците, трябва да помислим и за задълженията си към хазната. Новите данъчни декларации са по-кратки от тазгодишните, но плоският данък остава 10 процента.  

 

 5% отстъпка от задълженията си можем да получим само ако подадем декларацията си електронно - с електронен подпис или с личен код, който получаваме на място, в офис на НАП по постоянен адрес. Гражданите и фирмите са длъжни да подадат декларацията си до края на март и да внесат дължимото в хазната до месец. 

 

Новите данъчни облекчения за деца родителите ще усетят в началото на 2016-та. Семействата с до три деца ще платят с от 20 до 60 лв. по-малко данъци. А с 200 лева за година ще се облекчи бюджетът на родители на деца с увреждания.

 

Николай и Катя имат дете с увреждане,  а за щастие имат и работа. Николай работи в производството, а Катя е личен асистент на малкия Андрей – болен от епилепсия на 7 години. На семейството ще се върнат 200 лева данък в началото на 2016-та. Благодарни са, но според тях държавните пари могат да се вложат в друго:  „Тези пари е много по-добре да се използват за нещо градивно – да се правят дневни центрове, където да работят специалисти с тях”, смята Николай Николаев.

 

През 2016 година държавата ще отдели за всички данъчни облекчения за деца около 25 млн. лв. За по-големи суми – ще се мисли в годините напред. Единият родител ползва преференцията и представя декларация, че другият няма да я ползва. Анди се лекува с водна рехабилитация, ходи на логопед и кинезитерапия - т.е. 500 лв. на месец. Данъчното облекчение за Катя и Николай означава, че 16 лева и 66 стотинки месечен данък ще им бъде върнат с данъчната декларация през 2016-та.  „16 лв. са много малка сума, и детето да не е с увреждане, няма какво много да ни помогне”, признава Катя.