360 лева минимална заплата означава около 6 лева на ден

 

Повече доходи ще има за най-бедните от днес. Минималната заплата скача с 20 лв. и с още 20 до 380 лв. от първи юли.

 

Ако получавате минималната заплата, след като се удържат осигуровките и данъците, ще вземете около 280 лева чисто. Ако 100 от тях отиват за сметки, остават по 6 лева на ден до края на месеца. При пушачите менюто е ясно: стигат само за цигари. В големите градове най-ниското възнаграждение изглежда още по-малко заради разходите за градски транспорт.

 

Соня Петрова работи като хигиенистка е в столично училище и приема 20-те лева върху заплатата си от днес с объркване. „Синът ми си е харесал яке, но струва 65 лева и му казах, че не може сега да му го купя”, обясни Соня.  Животът на минимум не е лесен и за Галина Янкова от Велико Търново, която работи като  шивачка.  „20 лв. на мене са ми за деня, не мога да купя обувки на детето си, нито ток, нито вода може да плати, трябва да е поне 500 лв. в нашия град”, коментира младата жена.

 

Икономистите предупреждават за негативи от по-високата минимална заплата.  „Тя може да направи така, че  част от хората във Видин, които работят на минималната работна заплата, да бъдат съкратени, защото работодателят не може да поеме такива разходи за труд”, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика. От увеличението могат да пострадат и безработните, дори и да са млади. Най-непостоянни остават работните места в секторите, където хората бързо и лесно се заменят - туризма, строителството и текстила.