Двете жени са работили за неправителствена организация

Свързаният с Ал Каида Фронт "Ал Нусра" потвърди днес, че държи като заложнички две италианки, работили за неправителствена организация, предаде ДПА. "Вярно е, държим двете италианки, защото страната им подкрепя ударите срещу нас в Сирия", заяви Абу Фадел, член на организацията, която действа Сирия и Ливан. Ванеса Марзуло и Грета Рамели са изчезнали през юли в сирийския град Алепо.

 

Новината за отвличането им потресе Италия, но информацията, че те са в ръцете на "Ан Нусра", а не на далеч по-бруталната Ислямска държава, ще е облекчение за семействата им, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. 

 

Рами Абдел Рахман от Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) също потвърди, че двете италианки са в ръцете на Фронта "Ан Нусра". В края на миналия месец в интернет беше публикуван 23-секунден  запис на двете жени, които се молят да бъдат освободени "преди  Коледа". Записът е направен на 17 декември. Италианските тайни служби потвърдиха, че записът не е фалшификат и заявиха, че  преговорите са в много деликатен етап, като помолиха да бъдат оставени да работят на спокойствие.