Хиляди българи тръгнаха на път в последния почивен ден след празниците

 

 

Хиляди българи тръгнаха на път в последния почивен ден след празниците. Заради очаквания трафик, по всички големи пътища в страната имаше допълнителни полицейски екипи.

 

 „Пътната обстановка в страната е спокойна, няма пътнотранспортни произшествия,  пътищата са проходими при зимни условия”, обясни главен инспектор Мирослав Василев от „Пътна полиция”. Притеснителна е само комбинацията от понижаването на температурите и вятърът, която може да създаде доведе до заледяване на някои  пътните участъци.

 

На пътя от Гърция към България днес най-ранобудни се оказаха шофьорите на тирове, които бързаха да изпреварят забраната.  По обяд трафикът по пътя значително се засили и само за няколко часа десетки хиляди автомобили преминаха по пътя от Кулата за София. Дъждът и снегът обаче затрудниха пътуването. Най-проблемно се оказа прибирането от Банско. По другите гранични пунктове колите също преминаваха бързо. На Калотина прибиращите се от Сърбия не се наложи да чакат на колони.

 

Безпроблемно шофьорите успяха да се завърнат и в София след празниците. Движението на входа при магистрала„Хемус” беше спокойно. По-натоварено, но без задръствания в следобедните часове беше движението и по магистрала „Тракия”. Според шофьорите прибирането тази година е било далеч по-бързо. Мокрият път обаче изненада някои от шофьорите и се стигна до леки верижни катастрофи.

 

Голямото завръщане към София напълни и гарите, и автогарите в страната. Около 100 бяха  допълнителните автобуси, които компаниите осигуриха по празниците за най-натоверените направления. Железниците пък пуснаха допълнително 10 000 места във влаковете.

 

Заради засиления трафик транспортният министър Ивайло Московски разпореди екипите на "Железопътна инфраструктура" да следят гарите да са топли. „Автомобилна администрация" трябваше да наблюдава за нарушения автобусните превозвачи. За днешния ден железниците бяха  осигурили допълнителни вагони за 29 бързи влака, а за утре - повече места има в още 16 влака.

 

Репортери: Георги Георгиев, Николай Василковски