На местата, където е общият водомер, температурата не трябва да пада под нулата

„Софийска вода” посъветва клиентите си да предпазят ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите си срещу замръзване във връзка с трайно продължилото застудяване.

 

Във водомерните шахти, сградите на етажна собственост или в помещението, където е монтиран общият водомер, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, е нужно той да е добре топлоизолиран. „Софийска вода“ напомня, че поддържането на водомерния възел против замръзване е ангажимент на клиента.

 

Водата в необитаемите имоти е най-добре да бъде спряна и инсталацията източена, тъй като с понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава. 

 

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Погрешно е схващането, че ако външните чешми са оставени да текат или капят, няма да замръзнат. Добре е те също да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат. 

 

За да се предпазят водопроводните инсталации от замръзване, е необходимо: да се топлоизолират водомерните шахти; да се провери изправността на спирателните кранове;  да се спре водата към външните чешми; да се махнат всички маркучи; да се източи инсталацията/тръбите.