Това беше кулминация на кампанията „Погледни бежанците с други очи”

Сборна вокална група от деца бежанци и деца от музикална група „Бон-Бон“ дадоха символично начало на Празничния новогодишен концерт в НДК на 1 януари. Децата изпяха заедно емблематичната българска песен „Я кажи ми, облаче ле бяло” като кулминация на кампанията „Погледни бежанците с други очи”, която Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) организира заедно с агенция New Moment.

 

„Нека заедно се изправим срещу всяка форма на нетолерантност и да погледнем бежанците с други очи – например с тези на децата, избягали от война и гонения“, обяви в анонса си преди изпълнението на хора говорителят на ВКБООН Борис Чеширков. 

 

„Идеята на изявата ни бе да покажем колко лесно е да забравим предразсъдъците и да подкрепим толерантността, тъй като мъката по родния дом не зависи от раса, етнос или цвят на кожата“, коментира още Костадин Крантев от PR екипа на New Moment.

 

Националният дворец на културата подкрепи инициативата, което пък превърна песента на децата в емоционален римейк на едно от най-докосващите изпълнения на песента. Става дума за зимата на 1990, когато Силви Вартан се завърна в родината си за грандиозен концерт и го завърши с „Облачето“. Песента по текст на Ран Босилек бе заучавана от децата от бежанския център в "Овча купел" повече от два месеца, а заслугата за доброто изпълнение е на музикалните педагози от вокална група „Бон-Бон“ Рози Караславова и момичетата от LaTiDa.

 

Освен инициативата с детския хор, част от кампанията бяха серия промоционални визии за билборди и печатни издания, представящи съдбите на истински бежанци от центровете край София, както и въздействащ телевизионен клип, озвучен отново от инструментал на емблематичната българска емигрантска песен. Целта на „Погледни бежанците с други очи” е създаването на позитивно отношение и преодоляване на предразсъдъците спрямо хората, които са принудени да напуснат домовете си и търсят закрила в чужбина.

 

Повече информация за кампанията и дейността на ВКБООН можете да намерите на сайта на агенцията www.unhcr-centraleurope.org/bg.