Празниците са били средно с 2 градуса по-студени, отколкото миналата година

Заради ниските температури използваме и повече електричество. В празничните дни домакинствата са ползвали с до 10% повече ток, отколкото в края на миналия декември. С колко по-високи ще са сметките ни?


Първите фактури очакваме в началото на другата седмица. Коледата ни беше много по-топла от миналата. Точно обратното пък се случи за Нова година. Като теглим чертата - празниците са били средно с 2 градуса по-студени, отколкото миналата година. В резултат цялата страна - домакинства и бизнес, са ползвали с 1,5% повече ток. Данните са на електроенергийния системен оператор.


Студът тези дни е толкова сериозен, че се задъхват дори климатиците. Сашо и росен идват да окажат спешна помощ на този екземляр. Най-честите оплаквания са шум отвън.


„Шумът е от самия студ. Замръзва отвън тялото и климатикът се опитва да стопи и да влезе в нормален режим на работа”, обяснява Александър Първанов, служител в сервиз за климатици.


И хлад отвътре, въпреки работата на уреда. Съветът е да не даваме много зор на вентилатора и градусите, защото така хем няма да ни е топло, хем ще трупаме повече стотинки в сметката си. Проблеми от студа търпи не само климатикът, но вероятно - и джоба ни. Ползваме и повече ток.


„Няма автоматичен процент, който можем да кажем в сметките, но факт е, че в момента се намираме в периода на годината, в който потреблението е най-голямо и фактурите са най-големи”, добавя Александър Първанов, служител в сервиз за климатици.


В централното диспечерско управление на ЕСО следят потреблението на ток в цялата страна.


„В момента генерираме 7070 мегавата, потребяваме около 5730 мегавата. - Това нормално ли е за един зимен ден? . Бих казал –да”, обясни Николай Чавдаров от Електроенергийния системен оператор.


Пикът по традиция е в 7 вечерта на 31-ви декември. Потреблението в този ден и час тази година е било 7106 mw. Но и празникът беше доста студен.


„Не е необичайно много. Чувствителността на потреблението в страната е около 115 мегавата на градус, тоест – като става по-студено с един градус, потреблението в страната се вдига със 115 мегавата”, обясни Ангел Георгиев от Електроенергийния системен оператор.


От енергото пък напомнят, че всеки градус надолу увеличава сметката ни с 10%. А и че цената на тока беше повишена на два пъти миналата година.


„Миналата година – до 31-ви декември 2013 имаше цена, която беше с близо 10% по-ниска, спрямо сегашната, така че това е неизбежен фактор, който оказва влияние върху стойността на фактурите”, обяснява Петър Костадинов от EVN.


Рекордът държи 1 февруари 2012 – денят с най-висока консумация от 89-та насам.


„С около 330 мегавата по-висок от този, който регистрирахме на 31-ви декември в 19 часа. Тоест – ние сме се справяли с по-голям товар”, пояснява Петър Костадинов от EVN.


Проблеми не се очакват и в близките по-студени дни.


Повече по темата гледайте във видеото.