Преди минути стана ясно, че е разкрито и скривалището на Амеди Колибали

 

В социалните мрежи днес се появи видео, в което похитителят от магазина в Париж обявява, че е част от „Ислямска държава” и обяснява как заедно с другите двама терористи се подготвят за удара срещу редакцията на „Шарли Ебдо”. Преди минути стана ясно, че е разкрито и скривалището на Амеди Колибали, където е имало много оръжие, експлозиви и пропагандни материали на „Ислямска държава”.

 

В разпространеното в социалните мрежи видео е показана подготовката на Амеди Колибали за бъдещи терористични актове. В няколко различни кадъра, облечен в различни дрехи той се нарича „Боец на Халифата”.  В изявление пред камерата Колибали обяснява как заедно с неговите съратници ще нападнат редакцията на вестник „Шарли Ебдо”. Младежът поема отговорност и за нападението срещу жена полицай в четвъртък в парижко предградие. 

 

Това, което правим е напълно справедливо. Вие атакувахте Халифата, вие атакувахте „Ислямска държава” - ние атакуваме вас. Никой не може да напада и да не му се върне. Вие се правите на жертва, но не разбирате какво се случва. Ние ще се борим”, заявява той. Във видеото Колибали се опитва да говори на арабски и да изрази предаността си към ръководителите на „Ислямска държава”. 

 

Амеди беше застрелян в петък от полицията. Неговата приятелка - Хаят Бомедиен, която се издирва, е напуснала Франция още преди атаките и е заминала за Турция, твърди източник от френското разузнаване. Вероятно тя е преминала границата със Сирия, за да се присъедини към „Ислямска държава”. Двамата със стрелеца от супермаркета Амеди Колибали живеели в апартамент в Париж. 

 

 „Живея на долния етаж. Често ги срещах, но жената винаги беше напълно забулена, с напълно покрито лице. Не бяха нелюбезни. Казваха "добър ден" и "довиждане", задържаха ми вратата. Срещал съм ги много пъти, бяха много приятни, не са създавали проблеми”, разказа техният съсед Сирил. Ако информацията на турското разузнаване бъде потвърдена, това ще означава, че Хаят въобще не е била в еврейския супермаркет по време на атаката.

 

Не пропускайте и извънредното издание на „Темата на Нова” веднага след новините. Данаил Глишев и Марина Цекова разкриват непоказвани до този момент факти за трагедията във Франция.