Вчера в София Джон Кери се почувства като в приказка

Едно от най-впепатляващите изказвания на държавния секретар на Съединените щати вчера в София, беше за жълтите павета в столицата. Той ги свърза с една от най-популярните детски приказки – „Магьосникът от Оз”. Какви са всъщност паветата, които видя Джон Кери?

 

Класическата Дороти от „Магьосникът от Оз” няма нищо общо със София. На книга. И пак на книга, паветата и магията първи е свързал писателят Александър Шпатов. Дори преди Джон Кери. Сашо е написал разказ, в който отегчен екскурзовод показва столичния център на чужденци.


„И понеже едно момиченце казва: „А, това е като пътя от „Магьосникът от Оз”, завежда я по целия път, стигат до понтите на Сердика и той я лъже, че е това е градът на Оз”, обяснява писателят Александър Шпатов.


Това е разказ. Историята: нашите павета са купени от Будапеща, от специална кариера.
„Общинският съвет тегли заем, с държавна гаранция, от 35 млн. лв., които се изплащат после 20 години”, разказва зам.-кметът на София Тодор Чобанов.


Затова една от легендите за паветата е, че са златни. Мариана Костадинова отговаря за съхранението им в специален склад. Но не е забогатяла.


„Досега нито едно златно не съм намерила. Потърсете и Вие”, приканва Мариана Костадинова, служител в общинска фирма.


Около 5 км. от централните софийски улици са павирани. Ако паве се счупи, се подменя с резервните. В склада, където се съхраняват, има около 15 000 павета, всяко по около 3 килограма.


Вчера в София Джон Кери се почувства като в приказка. Днес общината търси връзката между „Магьосникът от Оз” от 1900 г. и българските павета от 1906 г.


„Изследваме в момента възможността авторът Франк Баум да е посещавал България в този период”, добавя Тодор Чобанов.


И да е имало вълшебство преди век, сега се подхлъзваме по паветата в центъра и не признаваме магията. Но нищо. Сашо ще търси начин английската версия на отегчения му екскурзовод да стигне до Кери. Някойси Кери.


Дали Джон Кери видя в София мозък, сърце и смелост, каквито Дороти търсеше в Изумрудения град, остава въпрос, много отвъд жълтите павета. Поне отвъд нашите.


Повече по темата гледайте във видеото.