„Икономедиа” и врачанската „ЗОВ news” ще обжалват пред съда наложените им санкции

 

Заради рекордни глоби, наложени на български медии, се провежда протест в столицата. Журналисти се събраха пред Народното събрание, след като Комисията за финансов надзор глоби изданията на "Икономедиа" и врачански вестник с общо 260 хиляди лева. Според участниците в демонстрацията глобите, наложени от КФН, са форма на цензура. Акцията е организирана от мрежа за свободно слово във Фейсбук. 

 

"Аз мисля, че тези хора са силно подведени и заблудени. Вероятно са тежко изманипулирани от серия публикации, с цел сатанизиране на мен и на Комисията, без да знаят фактите и обстоятелствата", заяви Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор.


"Аз ги подкрепям. Ако те подкрепят свободата на словото, аз съм първият човек, който би се включил в подобен митинг. Аршинът е еднакъв – и към Пеевски, и към Прокопиев, и към всякакви фирми, които се твърди, че са на едно или друго лице. Нас ни интересува върховенството на закона", изтъкна Мавродиев пред Нова телевизия.

 

От своя страна, управляващият редактор на „Капитал” Алексей Лазаров определи санкциите като "опит за много сериозен натиск върху медиите". 

 

Глоба с такъв размер може да фалира една медия. Това е изключително груба заплаха към съществуването на тези медии. Аргументите, с които се налагат тези санкции, са просто смешни”, заяви Лазаров. 

 

Част от участниците в символичния протест се появиха с маски с образа на Стоян Мавродиев

 

„Икономедиа” и врачанската „ЗОВ Нюз” ще обжалват пред съда глобите, наложени от КФН. От регулатора обясниха, че досега 95% от техните санкции са били приети от съда като валидни.