Кабинетът набеляза 423 конкретни цели и 1155 мерки

Правителството прие управленската си програма за годините до края на мандата през 2018-а. Без много разяснения, известната засега информация по документа е, че кабинетът залага на реформи в 21 области, набеляза 423 конкретни цели и 1155 мерки.

 

 

Бойко Борисов отговори на ултиматума, който ДПС му постави за оставката на министър Москов. Управляващите бяха сдържани в изказванията си по темата. Публичен коментар имаше само от вицепремиера Румяна Бъчварова, според която ДПС е можела да мине и само с декларация, че не е съгласна с коментарите на министър Москов по темата роми-здраве, а не да заплашва с вот на недоверие.

 

Но друга тема днес беше по-обсъждана на „Дондуков” 1 - управленската програма на кабинета за следващите години, независимо, че официално я нямаме черно на бяло. Засега знаем основното: 21 области на реформи с акцент върху съдебната, здравната, образователната и пенсионната реформа и енергийната ефективност.

 

Под номер 13 в дневния ред на правителството програмата беше гласувана от министрите закрито. Публично ще стане известна в петък, след като се чуят евентуалните възражения на всички партии, които подкрепят кабинета. В момента управленската програма минавала на редакция.

 

Засега е ясно обаче, че „Южен поток” е в плановете на кабинета до 2018-а. Културният министър Вежди Рашидов коментира, че Българският музей ще отвори врати на 24-и май. Според документа и според премиера, министрите се готвят за пълен мандат.

 

От стенограмата на днешното заседание стана ясно, че правителството стои твърдо зад здравната реформа и професионалните действия на министър Москов. В същото време Бойко Борисов се обяви за личен гарант, че правителството няма да допусне ксенофобски действия към малцинства или етноси.