Само ЧЕЗ изпраща над милион и половина писма по пощата всеки месец

 

Милиони тонове хартия - на вятъра. Европа е шампион по хартиени фактури – 80% от домакинствата получават сметките си по пощата. Такъв е и процентът за нашата страна. За водата, за парното, за тока и кабелната. За домашния телефон. И за няколко мобилни. Всеки месец за всичко това получаваме поне по 10 фактури. Само ЧЕЗ изпраща над милион и половина писма по пощата всеки месец.


„Отиват тонове хартия, дори не си даваме сметка колко”, казва Зорница Йорданова, директор „Маркетинг” в ЧЕЗ.


Месечните сметки за ток на Западна България тежат цели 15 тона. Добър повод да си зададем въпроси, които отдавна вълнуват природозащитниците.


Без хартиената фактура спокойно минава Здравко Шушков – застраховател по професия, той вече получава част от сметките си по интернет.


„Около 5 дни средно в нормалния случай би следвало да сте си получили хартиената, докато електронната се получава веднага”, обяснява Владимир Иванов от WWF.


150 000 от клиентите на енергото вече получават сметките си онлайн. От чез изчисляват, че с отказа си от класическата фактура, всички те са спасили от сигурна гибел почти 400 дървета. Дотук прекрасно, но има и минуси.


„Не навсякъде може интернет да бъде достъпен за всички хора”, твърди Здравко Шушков.


Именно за хората на възраст, електронната фактура се оказва труднодостъпна. А за разлика от администрацията, бизнесът у нас е все по-активен. И то – не само от грижа за природата.


„Всъщност, те спестяват и от производство, от купуване на хартия и пощенски разходи, така че те също имат интерес”, твръди още Здравко Шушков.


И механизмът дава резултат. Този мобилен оператор спестява милиони левове всяка година, след като близо 2 000 000 от абонатите му са се сбогували с хартиената фактура.


„Ние имаме икономически ефект. Не харчим гези пари за фактури, което ни дава възможност да инвестираме в мрежата”, казва Ясен Гуев, директор „Корпоративна политика” в мобилен оператор.


А какво печели природата? Американци са изчислили, че ако едно семейство се откаже от хартиените си фактури за една година, ще спести 3 килограма хартия, 10-ина килограма дървесина. А с това ще спести на атмосферата над 13 килограма вредни газове – равносилни на тези, които ще отдели колата ни, ако шофираме 48 километра.


Повече по темата гледайте във видеото.