За регулатора новото поскъпване е почти неизбежно, за да се балансира системата

 

Неизбежно ли е поскъпването на тока през лятото - разговори между управляващите и енергийния регулатор по този въпрос не е имало, обяви председателят на ДКЕВР. 

 

Двете страни се разминаха в позициите си - за регулатора новото поскъпване е почти неизбежно, за да се балансира системата. Правителството пък е на позиция, че ще направи всичко възможно, за да не се стига дотам. 

 

По скалата на народното недоволство сметката за ток се нарежда на второ място след сметката за парно и преди другата – за водата. 

 

Всеки месец през касата на Милена минават 15 000 клиенти. За пет години тя е виждала всякакви реакции от другата страна на стъклото. От шок и гняв, през сълзи, стигало се е дори до отмъщение, като плащане на сметка с жълти стотинки. Милена разказва, че от есента насам сметките са по-високи. Усещат го и клиентите. 

 

Според експертите и правителството, и регулаторът имат основание. Промени за американския и зеления ток могат да задържат цената. На клиентите им остава да чакат развръзката и да се надяват на повече късмет.