Специален софтуер изпраща данните на педиатъра при заболяване на детето

Умният биберон Pacif-i наблюдава здравето на бебето. Той изпраща известия за местоположението си, когато бебето го потърси, наблюдава здравословните му показатели и информира в случай на нужда педиатъра чрез мобилно приложение, пише Ingenieur.de, цитиран от агенция "Фокус".

 

Единственото условие е биберонът да се свърже със смартфон чрез Bluetooth. Устройството, което информира родителите и лекарите за състоянието на бебето директно от устата му, е разработено от британската компания BlueMaestro.

 

В биберона е интегриран сензор за телесна топлина. Всички данни се предават към безплатен мобилен софтуер. В приложението се записва и анализира всякаква информация, включително предписани медикаменти, като то напомня на родителите, кога трябва да дадат лекарство. При промяна на състоянието и необходимост от лекарски преглед, софтуерът изпраща данните на педиатъра, за да състави предварително картина на заболяването.


Pacif-i може да бъде изключително полезен и когато бебето е напълно здраво. Кои родители не са преживявали ситуцията, при която детето плаче, а биберонът му не може да бъде намерен! Колкото по-дълго продължава търсенето, толкова по-силен става плачът.

 

Местоположението на умния биберон може да се установи чрез мобилното приложение. Най-важното в такъв случай е родителите да не забравят къде са оставили смартфона си. Pacif-i е оборудван и със система за проследяване, която изпраща известие към телефона, когато бебето се премести в радиус от 20 метра. Компанията Nordic Semiconductor е разработила нискоенергиен Bluetooth чип, който позволява на биберона да функционира в продължение на една година.