Какво ще стане с януарските сметки за ток?

 

 

Двойните сметки за ток са следствие от компютърна грешка. Това стана ясно по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика. 

 

67 хиляди души, клиенти на Енерго-Про получиха двойни фактури за тока, който са ползвали по празниците. Причината: Енерго-Про направило междинен отчет, за спази закона. Но заради софтуерен проблем двете последни сметки излезли за плащане на една дата. Депутатите не приеха за смислен аргумента на дружеството, но ще го обсъждат отново, когато се произнесе и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

 

Енерго-Про направи компромис и обяви, че ще удължи срока за плащане на втората фактура до 25 февруари и няма да спират тока на закъснелите.

 
"На нас за пръв ни се случи. Въпрос на компромис- дали по-високи разходи или междинен отчет, ние точно сме изпълнили закона", заяви  Стефан Абаджиев, управител на Енерго-Про. 

 

Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в НС, отхвърли аргумента. Другите две дружества ЧЕЗ и EVN отчетоха, че нямат проблем с клиентите си.

 

От Атака предупредиха, че трябва да се коригират цените на тока. От БСП оцениха, че днешното изслушване няма пряк резултат за хората. 

 

Депутатите решиха, че до 10 дни ще изслушат ЕРП-тата отново, в присъствието на ДКЕВР, когато регулаторът вече е готов с резултатите от проверките.

 

До четвъртък депутатите трябва да внесат предложенията си какво да се промени в Закона за енергетиката така, че да гарантира стабилност на системата. Енергийната комисия ще поиска в пленарната зала да се даде още седмица депутатите да предложат най-доброто.