По думите му, когато има стабилно управление, могат да се реализират и законодателни промени

"Това, което виждаме в доклада на ЕК е, че има кредит на доверие, което се дава към днешното стабилно управление", заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в парламента, цитиран от БГНЕС.

 

По думите му, когато има стабилно управление биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт. Според него заради стъпките в законодателството и Закона за МВР в предстоящите месеци ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност. "Беше важно да се постигне консенсус по принципите за приемане на една стратегия за съдебната реформа, която да обедини абсолютно всички парламентарно представени групи и това намери отражение в доклада", каза Цветанов.

 

От своя страна Данаил Кирилов от ГЕРБ изрази мнение, че обявеното досега във връзка с доклада на ЕК дава надежда за започнатата работа по укрепване на съдебната система. Докладът, според Кирилов подчертава важната роля на ВСС, който би следвало да поведе реформата в съдебната система. "Особено важно е конкретното разработване на законопроект за изпълнение на стратегията за съдебната реформа. Много скоро ще се внесе Законопроект за изменение на съдебната власт", съобщи още той.