Не пропускайте разказа на Елена Чопакова в „Ничия земя” от 18.00 ч. по Нова

В предаването „Ничия земя” днес по Нова Елена Чопакова отново ще разкаже за село Слащен - едно от така наречените „помашки села”, чиито учители са го предпазили от кръв, но са платили с имената си. Въпреки мюсюлманските си корени, Исмаил и Владо признаха в миналото предаване, че оценката за „Възродителния процес” не е еднозначна и именно той откъсва населението от религиозния фанатизъм.

Няколко месеца преди събитията в Слащен съседното село Корница се променя завинаги. От януари жителите му живеят на площада, вярвайки, че сплотеността ще защити и тях, и имената им. Месец по-рано местен жител основава нелегална организация с подкрепата на турските тайни служби, която обявява селото за турска територия, а на площада му се развява турското знаме. Това продължава с месеци.

На 28 март 1973 г. доброволни отряди, милиция и армия възстановяват суверенитета на Република България, а в размириците умират шестима души – трима от Корница, останалите от притеклото се на помощ съседно Брезница. Осъдени са деветима от бунтовниците, а десетки са изселени. Близо половината от населението на селото понастоящем живее в Турция. Елена Чопакова ще срещне зрителите с някои от тях оттатък Босфора, а с роднините им – отсам. Както и с фактите по случая в архивите на Държавна сигурност.

Не пропускайте предаването „Ничия земя” днес от 18.00 ч. по Нова.