Комисията - регулатор ще реши до 6 месеца как да накаже дружеството

 

Солени глоби заплашват ЕНЕРГО-ПРО заради двойните сметки за ток. Възможно е обаче компанията да се размине само с мъмрене. До 6 месеца, регулаторът ще реши как да постъпи с енергото.

 

Глобите, предвидени в закона, са от 20 000 до 1 милион лева. Но ако регулаторът реши да накаже дружеството възможно най-сурово за всяка от подадените жалби, санкциите могат да достигнат до колосалните 14 милиона лева. 

 

От двойни сметки пропищяха във Велико Търново, Русе, Варна и др. Хората са разгневени, но жалбите са малко. Оказва се, че от всички 67 000 абонати с двойни сметки, едва 14 са подали официално оплакване в енергото. И само за тях, регулаторът може да наложи санкции. 

 

„Ще бъдат съставени актове за тези 14 случая, тъй като не могат да бъдат съставени актове за нарушение за нещо, което не е констатирано като нарушение от страна на потребителите”, обясни Светла Тодорова, председател на ДКЕВР. 

 

Нарушенията са в това, че отчитането не е станало по график, без да е ясно защо, а и клиентите не са били правилно информирани за промяната. За всичко това обаче остава и вариантът енергото да се размине само със забележка.

 

По отношение на глобите – шефката на регулатора се обяви при проблеми с услугата, енергото да дължи пари директно на потребителя, както е в Унгария и Полша.

 

Това вече получи одобрението на засегнатите. 

 

В този случай, глобата от държавата пак ще остане в сила, както и задължението на оператора да оправи проблема.

 

 

Направена е проверка и на останалите две дружества-ЧЕЗ и EVN, но не са установени нарушения при отчетите.