По данни на ЧЕЗ само в столичния квартал "Филиповци" се крадат около 400 000 киловата на месец

 

Започна акция срещу кражбите на ток. По данни на ЧЕЗ само в столичния квартал "Филиповци” се крадат около 400 000 киловата на месец - количество, достатъчно да снабди цяло село със 150 жители. Само за ден екипите на енергото прерязаха 24 нелегални кабела.

 

Неочаквано чуждо присъствие разбуни духовете във "Филиповци” рано тази сутрин. Баничарница в квартала остана без захранване, след като аварийните екипи прерязаха кабела около едно от дърветата. Няколко метра такъв кабел, умения на катерач и елементарни познания по електротехника и няколко къщи светват без пари. 

 

За да докажат невинността си, някои размахаха доказателства – платени сметки за ток. Малко по-надолу по улицата баба Анифе се жалва от слабо напрежение. Причината отново е незаконното потребление. 

 

От енергото обявиха, че не знаят техни хора да са замесени в схемата, но ако открият такива, ще има наказани. На виновните ще се начисли служебно енергия, но само за три месеца назад. 

 

Останалото обаче е за сметка на разпределителното дружество, защото 8% от сметката ни отиват за покриване на технологичния разход – по пътя на тока от производителя до дома ни, а също и кражбите. От енергото се жалват, че този процент не покрива дори само първото. Затова за кражбите вадят пари от собствения си джоб.