Причина е бързото развитие на технологиите

 

По-малко шефове в следващите 13 години. Прогнозата е на експерти от социалното министерство. Според проучването заради бързото развитие на технологиите фирмите няма да имат нужда от много ръководители. Просто повечето от дейностите ще бъдат заместени от софтуер. Велина Сашева по темата.

 

Дойде ерата на щракането с пръсти- но не в живота, а по компютрите. И тази епоха ще умъртви шефовете, прогнозират експертите. 

 

"Причината е промяна на технологиите, окрупняване на фирми, подобряване на управленската дейност, при което редица дейности могат да бъдат рационализирани. Това е и в световен мащаб", пояснява Елка Димитрова.

 

Според прогнозите шефовете ще намалеят с 4% в следващите десетина години. 

 

И сега във фирмата на Николета нямат мениджър "Човешки ресурси". Административната му работа всеки върши за себе си онлайн, а шефът на всеки отдел сам си подбира кадрите. Един шеф вече няма работа.

 

Експертите очакват през 2019-та 130 хиляди висшисти да работят на места за по-ниско образовани, а 27 хиляди души с основно образование да са на постове за по-квалифицирани.  Въпреки данните, експертите обясняват, че имаш ли диплома, ще имаш и работа.

 

В професията на Василка страшно няма. Тя винаги ще има шефове, но е случила. И не й трябва модернизация.

 

Накрая, с технология или без, излишни на пазара на труда няма, дори и да са шефове. Защото хора винаги трябват.