Без наказателни процедури срещу България за "Южен поток"

 

Замразиха наказателните процедури срещу България за "Южен поток". Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. След енергийна среща на високо равнище у нас стана ясно, че  Европа планира да подкрепи страната ни за изграждането на газов хъб у нас. 

 

Газовият хъб е нещо като борса за природен газ. Идеята е синьото гориво да идва до тази точка- в случая- край Варна, а всеки, който поиска, да може да си купи. До нашия хъб по план трябва да пристига газ от морската тръба на "Южен поток", от Каспийско море и от собствения ни добив в Черно море. Така източниците ще са поне три- каквато в случая е основната идея на Европа.  

Още по темата

 

"Това ще осигури не само конкурентност, а и сваляне на цените, ангажираме се с правна подкрепа", поясни Шефчович. 

 

За да стане факт проектът, у нас трябва да се изградят 844 километра газопроводи, две компресорни станции  и приемен терминал. Стойността на проекта е 2,34 милиарда евро.

 

"Говорихме голяма част от финансирането на интерконекторите да бъде с европейско финансирае, все пак да се възползваме от солидарността на Европа", допълни Шефчович.

 

Разбира се, винаги остава въпросът какво се случва с "Южен поток". Премиерът  Борисов изрази готовност сам да отиде да разговаря с Владимир Путин, ако финалните анализи на Европа установят, че няма никакви пречки проектът за хъб да се случи.