Депутати внесоха предложения за промени в Закона за енергетиката

 

Управляващите опитват да задържат цената на тока. Депутати от ГЕРБ внесоха в парламента предложения за промени в Закона за енергетиката, които предвиждат изчистване на дефицитите в Националната електрическа компания и така да не се налага поскъпване за хората. 

 

Недостигът в НЕК от 600 до 800 млн. лв. средногодишно накарал депутатите да търсят решение- да намалят количеството скъп ток, което накрая плащат хората. 

 

"Спираме приспособяването на ВЕИ на преференциална цена, ако искат - на свободния пазар. Ако се спазва закона ДКЕВР  би трябвало да повиши цените още в момента. Ние се опитваме да няма основание комисията да повиши цената на тока", поясни Валентин Николов. 

 

С промените са съгласни и фотоволтаиците. Според асоциацията им, е естествено новите ВЕИ-централи да се присъединяват към мрежата без преференциални цени, защото токът, който произвеждат, вече е конкурентен. Експерти оценяват законопроекта като добро начало, но, според тях, трябва да бъдат изчистени детайлите. 

 

"За да се запазят цените за потребителите, трябва на всяка цена да се прекратят или да се преразгледат договорите с двете американски централи и договорите с ВЕИ", заяви бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. 

 

От ГЕРБ предлагат Агенцията за държавна финансова инспекция да контролира частните фирми в енергетиката- т.е. и енергодружествата, и ВЕИ-централите, и топлофикациите. В новия проектозакон е заложено и обещаното от Делян Добрев увеличение за санкцията на ЕРП-тата, от 20 на 200 хиляди лева, ако сгрешат в отчитането. И още: бъдещата борса за ток също да търгува с енергия, а да не бъде само борсов посредник. За нея експертите се изказват предпазливо.

 

Очаква се депутатите да обсъждат в пленарната зала промените в Закона за енергетиката в края на февруари.