Експерти по финансово разузнаване смятат, че изтеклата информация е само върха на айсберга

Няма информация за данъчна измама извършена от българи, клиенти на швейцарския клон на HSBC. Това научи Нова телевизия от свои източници в данъчните. Официално от НАП не коментират казуса, но са запознати, че има българи с пари във въпросната банка. Какво стои зад изтеклата информация за злоупотреби за милиарди?


Лоша конкуренция на HSBC заподозряха финансисти в разпространената информация за милиарди, спестени от данъци.


„Често се използват негодни НПО, които срещу малко хлебец са в състояние да изсипят купища клевети. Като че ли има нещо нередно, пък то няма”, обяснява финансистът Емил Хърсев.


Експерти по финансово разузнаване обаче смятат, че информацията за източвани пари от 1988 до 2006 година е само повърхността на айсберга.


„Парите така просто не растат по улиците. Това са пари, които са източвани, движени навън, обикновено през офшорки, може някои от офшорките да са се докосвали тук, във времето, в което не е имало регулации. Защо Ал Капоне не е осъден за пране на пари - най-големият перач? Защото Ал Капоне не е можел да бъде осъден, тъй като прането на пари не е било престъпление”, обяснява бившият шеф на Бюрото за финансово разузнаване доц. Николай Иванов.


„Ние си живеем с наследството на комунизма. Всяка финансова сделка с чужбина непременно е нещо престъпно. Няма разрешителен режим, не е забранено всеки един от нас да има сметка във всяка банка в Европейския съюз, където реши”, казва още Емил Хърсев.


Пред западни медии от HSBC обясняват, че са изчистили всяка възможност банката да бъде използвана за злоупотреби. По информация на Нова, данъчните са проверявали българи със сметки в HSBC още през 2013 г.


„Този, който е отговорен за разкриване на престъпления в държавата, в която са извършени - ми да го гони!”, призова Хърсев.


От България в международния консорциум на разследващите журналисти, оповестили схемата за банкова измама, участват двама колеги от печатна медия. Засега те нямат документи по казуса HSBC. Това най-вероятно означава, че в измамата, ако такава има, от България няма замесени висши държавни служители.


Повече по темата гледайте във видеото.