Швейцарски експерти проверяват правителствения самолет

 

Лицензирани специалисти от Швейцария пристигат, за да направят експертиза за причините, довели до принудителното кацане на правителствения самолет "Фалкон". Към момента самолетът е на стоянка, запечатан и поставен под видеонаблюдение и охрана от НСО.

 

Още по темата

"Фалкон" кацна на Летище София, след като екипажът му установи, че левият му колесник не се прибира. На борда му беше премиерът Бойко Борисов заедно с екипа си. Реална опасност за тях не е имало. Премиерът трябва да участва в среща на Европейския съвет за Украйна.

 

Нова се сдоби с ексклузивен запис на разговора между екипажа на самолета и кулата от времето, когато е установен проблемът. 

 

След час полет, за да се изхарчи част от горивото, правителственият "Фалкон" се приземи без проблеми. Причините за инцидента се изясняват. 

 

Фалконът е бил около час във въздуха над Летище София. Линейка на правителствена болница, пожарни и коли на НСО пристигнаха преди кацането. 

 

Взето е решение премиерът Бойко Борисов и екипът още същата вечер да отпътуват със самолет "Еърбъс" за срещата на Съвета на Европа в Брюксел. Екип от швейцарската фирма по подръжката ще пристигне утре в България, за да установи причините за аварията на правителствения самолет. 

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски откри "съвпадение", че само часове преди полета, директорът на правителствения "Авиоотряд 28" Ангел Балджиев е подал оставка. Причината - липса на средства за поддръжката му.