На първо четене "за" тях гласуваха 15 депутати, "против" и "въздържали се" нямаше

Правната комисия в НС прие с единодушие промените в Наказателния кодекс, отнасящи се за мерките за процесуална принуда. На първо четене "за" тях гласуваха 15 депутати, "против" и "въздържали се" нямаше, информира БГНЕС.

 

Припомняме, че на 9 февруари главният прокурор Сотир Цацаров представи експертния проект на Закон за изменение и допълнение на НПК за повишаване на ефективността на мерките за процесуална принуда и на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Още по темата

 

Цацаров дори посочи, че например за мярката за неотклонение "домашен арест" се предлага и максимален срок, в който тя може да трае. Нещо, което до настоящия момент не е съществувало. За предложението подсъдимият да е задължен да присъства и на заседанията на втората инстанция на съда по дела с обвинение за тежко престъпление.

 

"Смисълът е, докато тече делото "да не чакате на Бахамите резултата и оттам да решите какво да правите", коментира Сотир Цацаров.

 

Сред предложенията, които обявиха от прокуратурата още по обед е и да се отнемат документите за самоличност на лицата, на които е наложена забрана за напускане пределите на страната, като им се издават заместващи документи. Към момента главният прокурор не разполага с информация колко са те. За това предложение Цацаров обясни, че не е непозната хипотеза и че с конструкцията заместващи документи Законът за българските документи за самоличност работи.

 

И по настоящем в случаите, когато се взема мярка за неотклонение "задържане под стража", личната карта се отнема от лицето като принудителна административна мярка. В случая се предлага отнемане на документите, чрез които лицето може да пресече държавната граница и вместо тях се издават заместващи документи.

 

"Има съдебни актове, които не подлежат на касационен контрол - тези съдебни актове не стигат до ВКС", каза главният прокурор. Той даде за пример хипотеза, при която окръжният съд изменя присъдата на първа инстанция като да речем премахва условното осъждане.

 

"Самият факт, че такова решение се съобщава е достатъчен мотив, ако сте достатъчно недобросъвестен да напуснете пределите на страната", обясни Цацаров за другите изменения, които предлага.