У нас има над 100 регистрирани случай на заболели от сърце заради раздяла

Когато нормалният сърдечен ритъм преживее раздяла, сърцето започва да звучи като преди инфаркт. По симптоми почти всичко му е като за сърдечен удар, показват и лабораторните изследвания. С разликата, че кръвоносните съдове са проходими, а не са запушени. Или - има надежда.

 

Нашите лекари разбрали за болестта преди 10 години. От тогава има над 100 регистрирани случаи на заболели от сърце заради любов.

 

Лошата новина – от любов наистина се умира. За последните 10 години от синдрома на разбитото сърце са починали три жени. Добрата новина – това са изключенията. По правило, болестта минава от само себе си за няколко седмици.

 

Отдавна не се е случвало сърцето на Борис Пелих да е разбито. Помни обаче първия път.

 

95% от страдащите от синдрома на разбитото сърце са жени, обясняват кардиолозите. Било защитна реакция срещу стреса. Мъжете, при аналогичен стрес, умираме внезапно.

 

През последните години смъртността от инфаркт у нас е намаляла. Но и сред рисковите фактори за него - алкохол, цигари и застоялост - няма "липса на любов".

 

Чувствата не са за подценяване. Знаят го и лекарите. Напомнят обаче, че в над 90 на сто от случаите, за да се чуе този последен сърдечен сигнал, има причина отвъд любовта.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.